Jdi na obsah Jdi na menu
 

Tábor 2015

 

   Plichtice 2015

 

Tábor, který každoročně pořádá pionýrská skupina Rozmarýn, od roku 2014 ovšem již pod hlavičkou PS Dravci Ústí nad Labem, přidružený oddíl Rozmarýn, se konal i v létě roku 2015 a stejně jako v minulém roce se jeho pořádání ujal Tomáš Kožnar.

Celý tábor 2015

Na tábor s námi vyjelo 50 dětí, které byly rozděleny do 5 smíšených oddílů. O ně se staral vždy jeden oddílový vedoucí a jeden nebo dva instruktoři. První oddíl měla na starosti Markéta s instruktory Tomem a Petrem, druhý oddíl byl pod vedením Janči, které pomáhal instruktor Jakub, třetí oddíl vedl Bechy s pomocí Karolínky, o čtvrtý oddíl pak pečoval Šimon s  Katkou a pátý oddíl vedl Vašek s instruktory Markétou a Dominikem.

Na pozici zdravotníka s námi jel opět Petr (Máchal), který se již v této funkci osvědčil v předminulém roce a kuchyni, stejně jako v posledních letech, vedl kuchař Jirka s velkou pomocí Míly. O táborové hospodaření a nakupování se postaraly Rita s Petrou (Pítris).

Tento rok jsme vyrazili na novou základnu v Plichticích, abychom poznali okolí Klatov. Základna se nám moc líbila, je velmi velká a je dobře a kvalitně vybavena. Děti byly jako obvykle ubytovány ve dvoulůžkových stanech s podsadou. Na stravování pětkrát denně zde byla jídelna, která byla v horkých dnech také místem vítaného chládku o poledním klidu.
základna
 Pro volné chvíle v táboře bylo dětem k dispozici volejbalové a fotbalové hřiště a také basketbalový koš. V okolí základny se nacházely louky a lesy vhodné k hrám i procházkám.
Program tábora byl naplněn především celotáborovou hrou, letos věnovanou námořnickému tématu s názvem Námořnická Odysea. Oddíly se na dva týdny změnily v námořnické posádky, děti v plavčíky a vedoucí v kapitány. Společně pluli po mapě a navštěvovali jeden tajemný ostrov za druhým. Na ostrovech se setkali s Kyklopy, Sirénami, piráty a jinými nebezpečenstvími. Po připlutí na jednotlivé ostrovy museli námořníci plnit různé úkoly. Některé tradiční, jiné méně. Jejich úkolem bylo zvítězit, obsadit ostrov a na mapě jej vyznačit svou vlajkou.

lodní dobrodružství

V průběhu svého putování si musela každá námořnická posádka vést lodní deník.
Lodní deník
Mimo celotáborové hry se děti zapojily také do soutěže jednotlivců. V té mohly po splnění nelehkých úkolů postupovat výše v námořnických hodnostech a vypracovat se ze suchozemské krysy až na kapitána. Jednotlivé hodnosti byly odměněny výhodami, jako prodloužená večerka nebo první místo ve frontě na oběd. Zde se děti učily například vázat uzle, pozorovat dalekohledem nebo určovat souhvězdí.
mapa CTH
mapa CTH
Pokud zrovna děti neplnily celetáborovou hru, chodily na výlety do lesa, hrály volejbal a přehazovanou v táboře nebo se vydávaly na procházky do blízkého okolí tábora.

hry v lese

Vyrazili jsme si také na několik výletů, pěšky jsme se vypravili na nedalekou zříceninu, autobusem jsme si vyjeli do Klatov, kde jsme navštívili katakomby a samozřejmě také obchody a ke konci tábora jsme s dětmi navštívili také letní kino, kde nám pustili film Antman.  Teplé počasí nám umožnilo přespat pod širým nebem na louce u tábora. Po opékání buřtíků jsme si zalezli do spacáků, koukali, jak padají hvězdy a vyprávěly si pohádky i strašidelné příběhy.

koupaliště

Protože bylo celé dva týdny opravdu velmi letní počasí, jeli jsme s dětmi také několikrát na koupaliště, kde se dostatečně ochladily a vyřádily.
Kromě táborového programu nám jeden den zpestřili také vojáci z aktivních záloh ČR, kteří nám dali zajímavou přednášku o krizovém chování, nebezpečných látkách i o zbraních a kromě jiného si mohli děti vyzkoušet několik netradičních disciplín – protichemický oblek, plynovou masku a v neposlední řadě střelbu ze zbraně. Vrcholem dne bylo upálení Máchala plamenometem.

foto tábor

Máchal v plameni

Večery jsme nejraději trávili na diskotéce nebo u táboráku s kytarou. Některé večery jsme však také věnovali naším oblíbeným soutěžím. Tedy Miss a Missákovi, kterou vyhrály Míša Sabolová a Filip Marko, také Talentmánii a oblíbené soutěži Chcete být milionářem, ve které vyhráli všichni účinkující…
Talentmánie
I přes velké horko jsme si každý den tábora naplno užívali a ani jsme si nevšimli, jak rychle se blíží konec. Poslední den jsme ještě rozdali zbytek bodů do celotáborové hry a večer ji vyhodnotili, jejím vítězem se stal oddíl číslo jedna, Baracudi.
U posledního táboráku jsme si pak zazpívali a druhý den ráno jsme se s trochou lítosti rozloučili a vydali se směrem domů plni skvělých zážitků, s vyhranými cenami a vzpomínkami na nové přátele.  

hry v táboře 

Jak je uvedeno výše, celých 14 dnů jsme se potýkali s ukrutným vedrem, 12dnů ze 14 byly teploty přes 30°C, přes 8 dnů jsme měli 35°C a nejvíce jsme naměřili 38°C ve stínu. Díky tomuto vedru jsme opravdu bojovali s velkou prašností a nedostatkem vody ze studnu.... ještě sem pro jistotu uvedu jednou citaci z "on-line" reportáže... příští rok už s touto variantou počítáme, více spodní vody nepřidáme, ale budeme mít k dispozici bazén :-)

Předem bych chtěl upozornit rodiče na enormní prach a znečištění všech věcí i dětí, ale bohužel jsou opravdu extrémní vedra a na tábořišti už přes 3 týdny nepršelo, takže se práší a práší. Děti se koupali ve sprše jednou týdně minimálně, dále jsme byli opakovaně na koupališti a v mezidobí jsme děti stříkali hadicemi, polévali je a chladili hlavy a čepice. Více bohužel nebylo v našich silách, resp. v možnostech základny, neb zde je zdrojem vody studna a dva vrty a díky dlouhotrvajícímu suchu jsme při větších vodních hrátkách přes den měli problémy večer s vodou pro denní spotřebu... děkuji za pochopení. 

mapa CTH