Jdi na obsah Jdi na menu
 

Tábor 2020

 

Plichtice 2020

 

Letní tábor se v roce 2020 opět konal v Plichticích, okr. Klatovy, tak jako poslední roky. Ale příprava a poslední měsíce před táborem rozhodně nebyly standardní. Od února 2020 se objevila pandemie viru Covid19 a to ovlivnilo dění ve společnosti všeobecně. Takže dlouho nebylo jasné, zda vůbec budou tábory povoleny od příslušných úřadů, a pokud ano, tak za jakých podmínek. Teprve koncem května 2020 vydala vláda ČR, resp. místně příslušná hygienická stanice seznam podmínek, za kterých lze tábor pořádat. Přestože na papíře vypadaly podmínky dost krutě a plno táborů se za této situace rozhodlo tábor nepořádat, my jsme se rozhodli do toho jít a tábor zorganizovat. Vyhráno ještě ovšem nebylo, protože tábořiště si pronajímáme od Pionýrů z Kdyně a u nich to dlouho vypadalo, že za nastavených podmínek vůbec nebudou tábořiště stavět a tedy ani pronajímat dál. Až teprve počátkem června jsme se domluvili, za jakých podmínek tábořiště postaví a co všechno budeme muset navíc dělat a zajišťovat. Přípravné práce na táboře samozřejmě v mezidobí běžely, ale přiznejme si, že plánovat něco, u čeho není jisté, zda se vůbec uskuteční, není moc příjemná činnost. Navíc ruku v ruce s tímto šla dostupnost dospěláků na táboře. Tábor je plně dobrovolnický a všichni jezdíme na svou dovolenou. A bohužel díky Covid19 si někteří z nás museli vybrat dovolenou v březnu – dubnu a ta jim poté nezbyla na léto. Nebo naši slovenští kamarádi v průběhu jara nemohli navštívit svou rodinu na Slovensku díky uzavřeným hranicím a tak v létě místo tábora zvolili raději cestu tam. Takže se letos tábor opravdu nerodil lehce. Nakonec se ale vše podařilo a na tábor jsme v sobotu 1. srpna 2020 vyrazili. Všichni dospěláci, až na pomocnou kuchařku, za kterou jsme sehnali náhradu poměrně rychle, svou účast potvrdili, za což jim patří opravdu velký DÍK!!

2020_1.jpg

Tábor se tedy konal jak je naším zvykem 15dnů, v termínu třetího prázdninového turnusu, tedy od 1.-15. srpna 2020. Tábora se zúčastnilo 60dětí, které byly rozděleny do 4 oddílů. Oddíl Rychloježci byl pod vedením Petry (Pitris) a Týny, kterým pomáhala instruktorka Kája, Vládci Stínadel pod vedením Lukyna a Markéty s instruktorkou Aničkou, třetí oddíl pod názvem Mirkovci vedla Petra (Eman) s Eliškou a instruktorem Vojtou a čtvrtý oddíl Strážci hlavolamu vedl Tomáš (Bechy) s Janou a Íčkem Katkou. O naše zdraví se skvěle staraly zdravotnice Lucia s Martou, kuchyni jako každoročně vládnul Petr (Peci), jemuž asistovala Iveta. Se vším, co bylo potřeba, pomáhal táborový pomocník Pavel. A celé vedení tábora opět zůstalo na hlavním vedoucím Tomášovi.

2020_6.jpg

Bohužel, jak se pomalu rozjížděla příprava na tábor, tak stejně pomalu se rozjížděl i tábor samotný. Předpověd počasí se potvrdila a tak nám první dva dny tábora kompletně propršelo. Od úterý už se ovšem obloha protrhala a v zásadě až do konce tábora nám svítilo sluníčko. Tak jsme se konečně mohli na plné obrátky pustit do táborové činnosti a táborových výletů. Jako první celodenní výlet se tábor vydal pěšky na nedalekou zříceninu BallyMote. A abychom se mezi ostatními navzájem poznali, vyrobili jsme si táborová trička. Zadní část trička byla pro všechny stejná s motivem celotáborové hry a přední část si každý táborník potisknul podle svého. Potiskování se všem dětem moc líbilo, jejich výtvory byly díky instruktory předpřipraveným šablonám hodně rozmanité a barevné a určitě jsme tuto aktivitu nezařadili naposledy. 

2020_2.jpg

V průběhu prvních dnů tábora, kdy opravdu vytrvale a pořád pršelo, si oddíly pod vedením svých vedoucích upekly tvarohový a jablkový štrúdl. Některé výtvory tedy nevypadaly úplně podařeně, přece jen většina dětí a i vedoucích ho dělala poprvé , ale úplně všechny se do posledního drobku snědly!

2020_9.jpg

Po celý tábor jsme s dětmi soutěžili v celotáborové hře na téma Rychlé šípy, hráli jsme s nimi osvědčené staré hry i několik novinek, nesměly chybět hry pro celý tábor na téma Miss, Plichtice hledají talent a nebo Milionář, do kterého se přihlásil téměř celý tábor, včetně některých vedoucích a instruktorů. Samozřejmě oblíbená diskotéka a nebo stezka odvahy na táboře chybět nemohla, stejně tak i pořádný táborák a zpívání s kytarou. Protože nám přálo počasí, jednu noc spali větší táborníci pod širákem na louce za táborem a menší děti kempovaly v táborové jídelně.

2020_8.jpg

2020_5.jpg

Snažili jsme se v průběhu tábora zachovat normální táborový režim a nevnímat a nepřipouštět si Covid realitu. Podmínky dané hygienou byly jasně dány a jediný výskyt Covid nemoci na táboře by znamenal ukončení tábora. Proto jsme více než v jiných letech dbali na celkovou hygienu, naše zdravotnice neustále dezinfikovaly společné prostory a wc s umývárnou. Na doporučení naší mateřské organizace jsme omezili výlety mimo tábor a taktéž oproti jiným letům omezili návštěvy v táboře. Minimálně ohledně výletů ale děti určitě o nic nepřišly. Byli jsme na výletě v Sušici, v Klatovech a též na již zmíněné zřícenině BallyMote. Když bylo vedro opravdu velké a nestačil táborový bazén, tak jsme vyrazili na koupaliště.

2020_4.jpg

2020_7.jpg

Den za dnem rychle ubíhal a děti v soutěžích postupovaly blíže a blíže k Širokovi, nejprve nalezly a vyluštily Tleskačův deník, plnily bobříky a dokonce získaly i samotný Tleskačův hlavolam a to samozřejmě Ježka v kleci, z jehož pomocí získaly Tleskačův vynález, létající letadlo (kolo se bohužel do rozpočtu tábora nevešlo :) ). Velmi zábavná byla bitva o Velkého Vonta, kdy se v boji namydleného muže proti muži utkali nejsilnější členové oddílu. Vítězem celotáborové hry se pro letošní rok stal oddíl Rychloježci pod vedením Petry s Týnou, s minimálním 2sekundovým náskokem před druhým oddílem Vládci stínadel vedeným Lukynem s Markétou. Gratulujeme!

2020_10.jpg

2020_11.jpg

Pevně věřím, že i přes složité plánování a přípravu tábora si celých 15dní na táboře děti užily a příští rok, pokud nám Corona situace dovolí, se opět setkáme v Plichticích. Z pozice hlavního vedoucího se těším na všechny, jak na děti, tak dospěláky! V průběhu tábora jsme pro rodiče a naše kamarády sdíleli informace a zejména fotky a videa na táborovém facebooku - Přátelé ze zeleného údolí, většina z nich je nyní k dispozici i na táborovém Rajčeti.