Jdi na obsah Jdi na menu
 

Tábor 2019

Letní dětský tábor v roce 2019 se opět konal v Plichticích, okr. Klatovy. Letošní rok se zde sešlo 46 táborových dětí, 3 instruktoři a 15 dospělých. K tomu ještě 6 mladších dětí dospěláků, včetně nejmenšího Tomáška Bechyňského, kterému v době příjezdu na tábor bylo 28dnů a stal se asi nejmladším účastníkem tábora v celé historii oddílu Rozmarýn. 

 p8040221.jpg

Hlavním vedoucím tábora, tedy "Hlavasem" byl Tomáš. První oddíl Elfové byl pod vedením táborového navrátilce "Emana", tedy Petry Š. (rozené Havlínové), spolu s Eliškou, kterou v půlce tábora vystřídal Fráňa, a instruktorem Pavlem. Druhý oddíl Trpaslíci vedla Šťopina (Monika) s instruktorkou Terkou. Třetí oddíl Frodovo Gang byl pod vedením Bechyho (Tomáše), Simy a instruktora Vojty (Bechy jr.), jimž občas vypomohla zcela nenápadně i Janča. Čtvrtý oddíl měl na starost Lukýno a Kája (Karla). O zdraví a pohodlí účastníků se staraly dvě sestřičky z nemocnice Motol - Lucía a Míša, naštěstí pro všechny jsme nemuseli řešit v průběhu tábora žádný vážný úraz či problém. I klasických žihadel a klíšťat bylo díky počasí minimum. Bonbony na stýskání fungovaly, takže všichni byli spokojení. O žaludky všech táborníků se staral kuchař Peci (Petr), jemuž zdatně v kuchyni vypomáhal Tomáš. 

 _onk0810.jpg

Tématem letošní celotáborové hry byl Pán prstenů. Pro neznalé tématu jsme dětem čas od čas zahráli scénku s vysvětlením kde jsme a proč jdeme tam kam jdeme, co tam na děti čeká a jaký je vlastně jejich úkol. Hlavním úkolem všech táborníků bylo získat prsten Moci a donést ho do Hory Osudu. Každý oddíl dostal svůj prsten Moci a po celý tábor ho musel mít u sebe některý člen z oddílu. Pokud by ho neměl, hrozilo, že by zlo přemohlo dobro a to jsme přece nemohli dopustit. V průběhu celého putování děti provázel Frodo a Gandalf a své oko se jim snažil vnutit Sauron. Dále děti potkaly třeba vybuchující sopku, Med-děda, Gluma či létajícího draka. Na závěr putování se dostaly až do Mordoru, kde úspěšně zdolaly poslední nástrahy, vhodily prsten do hory Osudu a získaly za to zasloužený poklad!

p7280074.jpg

Krom velkého množství her v rámci celotáborovky jsme hráli samozřejmě i jiné hry, ať už v rámci celého tábora nebo jen v rámci oddílu, takže nemohly chybět hry jako Městečko Palermo, Šli tři opice nebo třeba karetní hry Bang a Kent. Dále si děti zvolily Miss a Missáka tábora, předvedly se ve hře "Plichtice mají talent" a nebo ukázaly svoje znalosti ve hře "Milionář". Nechyběla stezka odvahy, olympiáda tradiční i netradiční, děti si sami uvařily oběd na ohni a další táborové aktivity.

 

p8040383.jpg

p7290151.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

V rámci tábora jsme se vydali i na několik výletů. Nejprve jsme šli pěšky na hrad Rábí, kde jsme se podívali na ukázku výcviku dravců, odtud jsme se autobusem svezli zpět do tábora. Dále jsme byli na nakupovacím výletě v Klatovech, další dny potom v Sušici, též na nákupech a na ostrově Santos, kde se dětem moc líbilo a mohly se cachcat v řece Otavě či vyblbnout na místních dětských atrakcích. Několikrát jsme byli i v nedalekém kempu Hnačov, kde si děti mohly koupit zmrzlinu či jiné sladké "nezbytnosti" apod.

 _onk0822.jpg

Letošní rok za námi přijelo taktéž několik návštěv, které dětem předvedly svá umění. Nejprve nás navštívila společnost 301.cz, která s sebou přivezla dva simulátory závodních aut a tak děti mohly vyzkoušet, jaké je to řídit opravdový vůz na opravdové trati. Po celodenním tréninku se na závěr dne konal vyřazovací závod, kde to všem dětem s přehledem "natřel" devítiletý Matěj Š., který následně o fous porazil i vítěze dospělého závodu, hlavase ToMa. Gratulujeme :). Dále mezi nás zavítali rytíři Wasar a Šoulet, kteří dětem předvedli hned dvě představení a následně nechali děti vyzkoušet si rytířskou zbroj a zbraně. Zejména vrhání sekery bylo dost oblíbené :). Další návštěvou byla mostecká skupina Promile, která dětem zahrála a zazpívala při večerní (a následně i noční) diskotéce. V neposlední řadě u nás byly dokonce dvakrát hasiči z Klatov, nejprve nám přivezli cisternu s vodou a nechali děti prolézt celé auto a vyzkoušet vybavení a odpoledne poté přijeli se stříkací hadicí a udělali dětem vodní hrátky. Nemůžu zapomenout ani na našeho kamaráda, který pro děti přivezl dvě slack-line a děti si vyzkoušeli, jaké je to chodit pár cm nad zemí. Všechny návštěvy měly u dětí moc velký úspěch a všem, kdo se na nich podíleli, moc děkujeme!!

 20190730_150652.jpg

Počasí bylo letos o mnoho příznivější než loni, kdy jsme ani jednou za tábor neměli méně než 30°C přes den a většinu tábora jsme strávili na koupališti. Letos jsme se na koupaliště nedostali ani jednou, žádný pořádný tropický den nenastal, ale i tak jsme se s dětmi koupali v nedalekém kempu a při výletu v Sušici i v řece Otavě. Krom toho proběhlo třikrát za tábor velké koupání a několik vodních bitev, takže každý táborník byl několikrát za tábor pořádně umyt. V době konání tábora dle informací od rodičů řádily v Mostě a i jinde po ČR přívalové bouřky a pořádné deště, to nás na táboře ani jednou nezasáhlo, větší deštík byl pouze jedenkrát za tábor, kdy se děti dívali v jídelně na film. Malinké a krátké přepršky ovšem byli časté, zvláště v noci a tak díky tomu jsme nemohli jít na plánované přespání mimo tábor pro větší děti. Ale místo toho děti mohly spát v jídelně či v hangáru, což se jim též moc líbilo. Zvláště větší děti v hangáru si povídali a malovali se navzájem ještě ve tři hodiny ráno :)

 

img-20190804-wa0026.jpg

Postupem času se ovšem tábor blížil ke konci, všechny hry jsme dohráli, všechny odměny jsme rozdali a tak nastalo velké balení, úklid a poslední táborový den i odjezd domů.  Po velkém loučení děti nastoupily do autobusu a rozjely se směr domů. Téměř všichni děti vyjádřily přání, že se příští rok chtějí vrátit. Tak kolik z nich se opravdu vrátí a prožije s námi dalších nezapomenutelných 14 dní v Plichticích? V roce 2020 se tábor koná opět na známém místě a opět v termínu třetího táborového běhu, tedy od soboty 1. srpna do soboty 15. srpna a nejspíše opět pod vedením Tomáše (jiný zájemce se nenašel, ale zatím stále hledám )

68749040_896516560705274_3988489175765614592_n.jpg

V průběhu letního tábora jsem psal lehký popis činnosti dětí pro rodiče zde na estránky a též jsme zveřejnovali fotky na táborovém rajčeti - https://psctyrlistekmost.rajce.idnes.cz/ a v průběhu tábora z technických a časových důvodů zejména na facebooku - https://www.facebook.com/groups/206139333608218/ .. .zde je umístěno i několik videí z průběhu tábora.

 

Oddílové pokřiky jsou taktéž zde:

- oddíl Elfové - http://www.youtube.com/watch?v=YPRVq5bJJMs

- oddíl Trpaslíci - http://www.youtube.com/watch?v=NdEh9WTeYZ0

- oddíl Frodovo Gang - http://www.youtube.com/watch?v=G0ayCrt-U44

- oddíl Páni oka - http://www.youtube.com/watch?v=u_p4ZYCF_GY